Wczoraj wieczorem wraz z moim chłopakiem usiedliśmy przy pysznych kanapeczkach.. Dodatkowo wypiliśmy zapomnianą przez nas kawę zbożową. Z mojej strony mogę polecić wszystkim Anatola. Mmm pamiętam jako dziecko siadałam z dziadkiem przy stole i wspólnie piliśmy tą kawę. Dziadek zawsze zaparzał ją w garnku, tak żeby starczyła mu przynajmniej na dzień.
Mimo młodego wieku jestem przeciwniczką zwykłej kawy, jakoś nie działa na mnie 'energetyzująco', dlatego po prostu sobie ją odpuszczam... Wybieram w 100% kawę zbożową ze względu na to, że ma ona po prostu wartości odżywcze i jednocześnie powinna się znaleźć w naszej diecie.
Anatol jest kawą, która jest najmniej kaloryczna, ma tylko 5 kcal. Zaparza się ją identycznie jak herbatę, ponieważ kawa ta jest pakowana w saszetkach. Można ją kupić praktycznie w każdym sklepie, szczególnie supermarketach. W składzie znajduje się cykoria i żyto.
Jakie są właściwości odżywcze kawy zbożowej?
zawiera sporo składników odżywczych,
ogranicza wchłanianie węglowodanów z pożywienia,
pita z mlekiem zwiększa wchłanianie białka i magnezu,
dzięki zawartości błonnika ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm (polecana jest osobom odchudzającym się),
zawiera inulinę – naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelita grubego,
dzięki zawartości witamin z grupy B i magnezu korzystnie wpływa na układ nerwowy i samopoczucie,
zawiera polifenole – przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami,
nie drażni żołądka,
nie podnosi ciśnienia krwi jak tradycyjna kawa (nie zawiera kofeiny),
lekko ociepla organizm,
wspomaga układ krążenia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi,
nie zawiera kofeiny, więc nie uzależnia (może być pita przez kobiet w ciąży, matki karmiące i dzieci),
jest niskokaloryczna (kubek kawy zbożowej 2 łyżeczek bez dodatków, to 5-52 kcal)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz