2 marca 2016

ANATOL




Wczoraj wieczorem wraz z moim chłopakiem usiedliśmy przy pysznych kanapeczkach.. Dodatkowo wypiliśmy zapomnianą przez nas kawę zbożową. Z mojej strony mogę polecić wszystkim Anatola. Mmm pamiętam jako dziecko siadałam z dziadkiem przy stole i wspólnie piliśmy tą kawę. Dziadek zawsze zaparzał ją w garnku, tak żeby starczyła mu przynajmniej na dzień.
Mimo młodego wieku jestem przeciwniczką zwykłej kawy, jakoś nie działa na mnie 'energetyzująco', dlatego po prostu sobie ją odpuszczam... Wybieram w 100% kawę zbożową ze względu na to, że ma ona po prostu wartości odżywcze i jednocześnie powinna się znaleźć w naszej diecie.

Anatol jest kawą, która jest najmniej kaloryczna, ma tylko 5 kcal. Zaparza się ją identycznie jak herbatę, ponieważ kawa ta jest pakowana w saszetkach. Można ją kupić praktycznie w każdym sklepie, szczególnie supermarketach. W składzie znajduje się cykoria i żyto.

Jakie są właściwości odżywcze kawy zbożowej?

zawiera sporo składników odżywczych,


ogranicza wchłanianie węglowodanów z pożywienia,


pita z mlekiem zwiększa wchłanianie białka i magnezu,

dzięki zawartości błonnika ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm (polecana jest osobom odchudzającym się),

zawiera inulinę – naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelita grubego,

dzięki zawartości witamin z grupy B i magnezu korzystnie wpływa na układ nerwowy i samopoczucie,

zawiera polifenole – przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami,

nie drażni żołądka,

nie podnosi ciśnienia krwi jak tradycyjna kawa (nie zawiera kofeiny),

lekko ociepla organizm,

wspomaga układ krążenia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi,

nie zawiera kofeiny, więc nie uzależnia (może być pita przez kobiet w ciąży, matki karmiące i dzieci),

jest niskokaloryczna (kubek kawy zbożowej 2 łyżeczek bez dodatków, to 5-52 kcal)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz